Introductie

Deze website beschrijft wat er mogelijk is op het gebied van energiebesparing door o.a. woningisolatie voor de bestaande woningen aan het Dreyershofje in Amersfoort. 

De aanleiding is uiteraard de wereldwijde klimaatverandering. De Nederlandse overheid probeert een deel van de oorzaak – de gevolgen van menselijke activiteiten te verminderen en het voorgestelde beleid staat beschreven in het concept Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030. De overheid anticipeert al op de uitvoering van deze plannen in de vorm van concept regelgeving voor nieuw te bouwen woningen en gebouwen (BENG) en het sturen van de ontwikkelingen door middel van het extra belasten van energie. Dit laatste heeft tot gevolg dat de gemiddelde energielasten voor huishoudens in 2019 ongeveer 330 euro hoger zullen zijn, inclusief de gestegen prijzen voor energie op de energiemarkt.

De woningcorporatie de Alliantie is de eigenaar/verhuurder van onze woningen dus de Alliantie zal t.z.t. onze woningen heel goed gaan isoleren en wellicht ook voorzien van warmte terugwinning. Als de Alliantie dit gaat doen dan zal iemand dit moeten betalen en in geval van een huurhuis is één argument duidelijk: leidt de woning isolatie tot een gemiddelde energiebesparing van bijvoorbeeld 20 euro per maand, dan gaat de huur na de isolatiewerkzaamheden sowieso met 20 euro per maand omhoog.

De Alliantie kan ook aanvoeren dat er een grote comfort verbetering heeft plaatsgevonden – en dat is zo – zodat een bijdrage aan deze woningverbetering in de vorm van een huurverhoging billijk is. En dan is 20 euro extra per maand – bovenop de 20 euro van de energiebesparing – absoluut niet veel.

Veronderstel dat een bewoner aan het Dreyershofje zelf de woning goed gaat isoleren en dat dit leidt tot een energiebesparing van 240 euro per jaar (iedere maand 20 euro minder energie kosten). Is de isolatie goed uitgevoerd dan behoeft de Alliantie deze woning over een aantal jaren niet te isoleren en bespaart de bewoner nogmaals doordat de toekomstige huurverhoging niet doorgaat. Natuurlijk zijn dit maar fictieve bedragen want in werkelijkheid zal de toekomstige huur natuurlijk meer stijgen dan met 40 euro per maand.

Maar één conclusie valt in ieder geval te trekken: als de bewoner zelf de woning isoleert dan kost dit relatief minder geld door de besparing op de energie kosten gedurende de komende – pakweg – 5 jaar waarin er niets aan de warmte isolatie van de woning wordt gedaan door de woningcorporatie. Het financiële voordeel wordt na die tijd vanwege het niet doorgaan van de extra huurverhoging natuurlijk aanzienlijk groter. Het eigenlijke doel is natuurlijk niet het besparen op de energiekosten maar het zoveel mogelijk verminderen van het energieverbruik dat nodig is om aangenaam te kunnen wonen in een huis. 

Iedereen kan zelf afwegen of hij/zij individueel de woning wil isoleren. Maar het is prettig als je op voorhand al zo'n beetje weet wat er mogelijk is – en waarom en wat de kosten ongeveer zullen zijn. Bovendien kan het gezamenlijk materialen bestellen, leiden tot aanzienlijke besparingen wat tot gevolg heeft dat meer isolatie maatregelen uitgevoerd kunnen worden in de woning.


januari 2019